CLIC by Suzanne

‘Creativity is intelligence having fun’

Suzanne Schaars is de kracht achter CLIC, dat ze in 2002 oprichtte. Maak kennis met Suzanne en haar visie, inspiratie en ideeën.

Bio Suzanne

Woont met: man Joost en hun drie kinderen
Opleiding: Vakschool Schoonhoven (NL)
Groeide op: in een dorp in Brabant (NL)
Woont en werkt: sinds 2002 weer in Brabant (NL)

Suzanne in hashtags

#edelsmid #kunst #design #zoncultuuractief #skiënmetgezin #espresso #wijn #musea #mode #Italië #Kreta #vriendinnendag #eigenatelier #techniek #natuur #a-sportief #lopenlopenniethardlopen #genietenvandemooieroutevanennaarhetatelier #geefnooitop #Moleskinenotitieblokje #greatthingsnevercamefromcomfortzones 

Tijdens haar studie economie aan de VU Amsterdam nam Suzanne een rigoureus besluit. Ze brak haar studie af om haar hart te volgen en ging van start aan de Vakschool Schoonhoven, waar ze met succes de opleiding tot edelsmid volgde. Met het diploma op zak vertrok ze vervolgens naar Dallas (USA), waar ze snel ervaring opdeed als jewelry designer en goudsmid. In 2002 keerde Suzanne terug naar Nederland en ging ze van start met CLIC Creations.

Oude radio’s slopen voor sieraden

“Met CLIC valt alles op zijn plek. Alles komt erin samen: mijn creativiteit, mijn drive om te ondernemen én mijn liefde voor techniek. Als kind was ik al graag creatief bezig en hield ik van techniek. Ik trok oude klokken, rekenmachines en zelfs radio’s uit elkaar om de onderdelen eruit te halen – dáár kon je mooie sieraden mee maken! Altijd was ik bezig met kraaltjes, touwtjes, klei, lijm. Práchtig vond ik het ook om in het hout- en metaalbewerkingsbedrijf van mijn vader rond te kijken. Daar leerde ik veel van.

Van economie naar edelsmid

Waarom ik toch voor een studie economie koos? Goede vraag, die ik eigenlijk niet kan beantwoorden... Vanuit het dorp in Brabant waar ik opgroeide, vertrok ik naar Amsterdam, waar ik op kamers ging wonen en genoot van het studentenleven. Al snel meldde ik me aan voor een cursus goudsmeden in de avonduren. Waar ik mijn studie eigenlijk maar saai vond, kon ik in de cursus wél helemaal mijn ei kwijt. Cursusleider Jaap de Vries, een autoriteit in het vak, gaf me feitelijk het laatste zetje. Hij zag in mij een talent en moedigde me aan om een opleiding tot edelsmid te gaan volgen. Ja, Einstein’s uitspraak ‘Creativity is intelligence having fun’ past wel bij me.

Stoere machines, verfijnde sieraden

Ik raakte al snel geïntrigeerd door het materiaal aluminium. Het is licht, robuust en tijdloos en vormt een prachtige basis voor krachtige, eenvoudige ontwerpen. In het werken met aluminium komt mijn liefde voor techniek terug. Het materiaal is relatief zacht en dat vraagt om specifieke kennis en gereedschappen. In onze werkplaats staan dus grote, stoere machines. Prachtig om te zien hoe daar uiteindelijk verfijnde sieraden uit voortkomen! Rode draad in mijn collectie zijn grafische vormen, het spelen met matte, glanzende en kleurige details én een onzichtbare sluiting.

C+C werd CLIC

Aan die onzichtbare sluiting is de naam CLIC ontleend. De naam komt feitelijk voort uit het ontwerp van mijn allereerste armbandC+C’, nog steeds een van de topstukken in onze collectie. De armband bestaat uit twee lichtgewicht C-vormen. Het verwerken van magneten bleek dé oplossing voor het verbinden van de C-vormen en zo werd CLIC geboren. Inmiddels zijn we al heel wat collecties verder. Al meer dan tweehonderd ontwerpen werden uitgewerkt tot sieraden en mijn label CLIC wordt verkocht door gerenommeerde juweliers. Sinds enkele jaren gaat CLIC ook de grenzen over en dat is helemaal te gek! Dat het kleine meisje dat radio’s sloopte nu mooie sieraden maakt voor vrouwen over de hele wereld… Dát had ik niet durven dromen!

Met liefde

Met CLIC blijf ik dicht bij mezelf. Mijn collectie staat voor krachtige, draagbare kunst. Geschikt voor een bijzondere gelegenheid, maar óók om dagelijks te dragen. Ieder stuk wordt met liefde op ambachtelijke wijze vervaardigd door mij en mijn team. In ieder sieraad van CLIC leg ik een stukje van mezelf.

Vandaar: CLIC by Suzanne.

 

Suzanne Geschreven afb